luni, 20 iulie 2015

VODAFONE: 28 DE TARI SOLICITA ACCES LA CONVORBIRILE CETATENILOR


vodVodafone a anunțat că 28 de țări au solicitat, în ultimul an, acordarea accesului la convorbirile cetățenilor, pentru o monitorizare mai eficientă.

Compania de telefonie mobilă Vodafone a anuţat că autorităţile a 28 de ţări au solicitat să aibă acces la convorbirile cetăţenilor sau să folosească dispozitive de interceptare a apelurilor. Aceste solicitări au avut loc pe o perioadă de 12 luni, din martie 2014 până în martie 2015, conform raportului întocmit de Vodafone în vederea instaurării unei legi de protecţie a datelor faţă de solicitările forţelor guvernamentale de a avea acces la acest tip de informaţii, relatează Mediafax.
Vodafone şi alte companii au început să dezvăluie solicitările făcute de autorităţile guvernamentale în scopul monitorizării cetăţenilor după ce Edward Snowden, fost angajat al CIA şi NSA, a vorbit despre interceptările făcute de guvernele anumitor ţări, atrăgând atenţia că din ce în ce mai mulţi oameni şi companii folosesc mesaje criptate şi tehnici online pentru a-şi ascunde istoricul activităţilor de pe internet. Furnizorii de browsere precum Mozilla Corp., Firefox şi Safari (Apple Inc.) oferă opţiuni pentru întărirea securităţii privind căutările realizate de utilizatori, în timp ce compania TOR asigură un grad mai mare de anonimitate pentru activitatea online a unui utilizator.
Vodafone atenţionează în raportul întocmit că, odată cu lupta companiilor media pentru serviciile de telefonie mobilă şi cablu TV, operatorii vor fi puşi în poziţia de a exercita mai mult control editorial asupra conţinutului serviciilor lor. Astfel de politici au fost deja instituite în companii precum Twitter Inc. şi Facebook Inc.
Potrivit reprezentanţilor Vodafone, temerile companiei sunt legate de faptul că în unele ţări există deja legi care permit autorităţilor să aibă acces direct la datele unui operator de internet. Matt Morgan, un purtător de cuvânt alVodafone, a precizat că şase ţări au deja acces direct la datele companiei, renuntând să dezvăluie numele acestora. De asemenea, 28 de ţări au interzis companiei Vodafone să dezvăluie solicitările făcute de surse juridice privind interceptarea cetăţenilor, în cazurile în care li s-a cerut predarea conţinutului apelurilor telefonice realizate de un anumit client.
Pe lista ţărilor cu astfel de solicitări înregistrate în intervalul precizat în raport (martie 2014 - martie 2015), se înscrie Italia cu cel mai mare număr de solicitări de acest fel (866.578 ), urmată de Spania care a cerut informaţii în legătură cu date de comunicare (43.537), despre cine a efectuat un anumit apel telefonic şi către cine şi locul de unde a fost iniţiat un anumit apel. De asemenea, tot autorităţile spaniole au solicitat predarea conţinutului apelurilor telefonice realizate de un anumit client în 22.013 de cazuri. Portugalia a cerut, la rândul său, informaţii despre datele de comunicare de 30.020 ori în intervalul martie 2014 - martie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu